Ni ser bilden!


Lite från igår ;)

Sry om jag eller Meline inte bloggade efter ridningen men båda var SUPER TRÖTTA!
Snart ska jag till Meline o Bella så vi ska väl antagligen snacka om vårat vardagliga prat!
- hästar!
hihi ;)
Men igår när mamma red så gick de rätt så bra för att hon inte har ridit på vääldigt länge :)
haha men för rolig är hon xD
Vi tog med oss varm oboy och lite fika men Meline var inne i ridningen, o tro mig jag var super duper sugen på bullar så jag åt det hahahha :D
Men på tisdag ska jag dit o rida en privat lektion Meline ska också rida med då kanske!:D
hoppas hoppas!
Det kmr bli super kul isf :)
Mamma red på den hära hästen som hette Gotas

über fin!<3
Hoppas jag får han eller ngn annan häst men han var riktigt fin :)
alla andra med såklart ;)
Men nu ska jag plugga vidare -.-
Historia prov nästa vecka.
Men gäller att vara i god tid att träna haha..
Men sen ska jag till meline så krams!:D

Ridmamma!:D

hejhej:D
idag ska min maaaaaaaamma  rida :)
asså i en typ grupp i sköllersta då ska jag o meline följa med :)
Vi ska dra sen o köpa fika o så som vi ska ta med hihi;)
Hon ska rida här
Så vi får väl se hur de går :D
Det kmr gå super hoppas jag!:D
Skriver mer sen!
Kramis bananis!
O juste, dagens fråga vi har redan haft den hära frågan en gång men nu frågar jag den igen, vilken är eran favorit ras?
Min är fjording o massa mer :D <3
Måste bara säga att jag håller på med en ny design har
bara inte orkat hihi ;)
Men den är på väg så ni vet :P

Birk !

Prov red idah !
Gick väll sådär ?
Han kände inte mina skänklar !
Så nu ska ja tänkar några dar&se!

Skritten gick Awsome  , asså halt , styra , skänkla !
Traven , samma sak där !
Men galoppen , han kände inte mina skänklar !
Seriöst ! han typ va helt ,aja !
Men rätt nöjd att jag inte gav upp!
fick lite galopp i honom endå :D
Men han vart rädd för nåt så värsta skuttet !
Men gick ända bra :D



/Meline<3

Hihi..

Oj ;)
Det är typ Bara Meline som har upptaderat :)
Sry<3
Ska börja upptadera såå mkt jag hinner!:D
Som sagt imorrn ska Meline provrida Birk det kommer gå toppen gumman!:D
O efter så ska jag vara med Meline då får du berätta ALLT!:D
/E
Älskling<3

:D

Imorgon ska jag provrida Birk ! :D
Så imorn kommer jag skriva om hur det gick&vad som kommer hända!
JAG ÄR SÅ JÄVLA LYCKLIG !  :D
___________________________________
Jag ska putta lite på Elin så hon kommer igång och skriver här på bloggen :D
/Meline

Dartmoorponny !

Dartmoorponnyn är en hästrasponnystorlek som härstammar från Dartmoor i grevskapet Devon, England. Det är en av Englands äldsta raser och än idag lever en flock i halvvilt tillstånd på Dartmoorhedarna även om majoriteten av världens Dartmoorponnyer föds upp privat och lever uppstallade och helt tama. I fångenskap har Dartmoorponnyn blivit populär som ridhäst för barn.

Första gången Dartmoorponnyerna står omskrivna är i ett testamente från år 1012 av ärkebiskopen Aelfwold of Crediton. Dartmoorhedarna blev senare under medeltiden kunglig jaktmark vilket gav traktens bönder rätt att låta ponnyerna beta på Dartmoorheden mot en liten slant. Denna rätt finns kvar ännu idag.

Dartmoorponnyn liknar på flera sätt sin granne i norr; exmoorponnyn. De är helt säkert besläktade med varandra, men medan exmoorponnyn varit isolerad har dartmoorponnyn tillförts främmande blod och genom det fått en ridhästs långa linjer och rörelser. Dartmoorponnyns förflutna är dock något brokig men de anses härstamma från de hästar som fördes till Storbritannien av kelterna och sedan även under den romerska ockupationen.

Under den industriella revolutionen från slutet av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet led Dartmoorponnyerna av svår utavel med andra raser. Många Dartmoorponnyer korsades med de mycket mindre skotska Shetlandsponnyerna för att få fram lämpliga små ponnyer till gruvarbetena. Detta skedde bland annat genom att man helt enkelt släppte ut Shetlandsponnyerna på hedarna och de avkommor som inte användes fick gå kvar vilket ledde till att flera generationer av Dartmoorponnyerna influerades av inkorsningen. En del dartmoorponnyer korsades även med större arbetshästar och körhästar somHackneyhästen, samt även Engelskt fullblod för att få fram transportdjur. Antalet renrasiga Dartmoorponnyer sjönk drastiskt. Inkorsningar i dartmooraveln blev allt vanligare i slutet av 1800-talet. Detta ledde även till att ridhästtypen av Dartmoor nästan helt försvann och man var tvungen att rädda rasen med hjälp av inkorsning med WelshponnyerFellponny och en poloponnyvid namn Lord Polo.

Då det inte fanns någon rasstandard eller gemensamt avelsmål bidrog detta också till oreda i aveln. Detta gällde dock inte endast dartmooraveln, och därför satte Polo och Ridponnyföreningen år 1898 upp lokala kommittéer för varje ponnyras. Kommittéerna skulle sätta upp en rasstandard och inleda stamboksavsnitt i föreningens stambok för sin respektive ras. Deras beskrivning av dartmoor var så gott som identisk med dagens ponny sånär som på höjden, vilken sänktes i början av 1920-talet. Nu fanns det hela tre större hjordar med vilda Dartmoorponnyer.

Störst inflytande på Dartmoorponnyns utveckling hade en liten hingst vid namn Leat som var son till arabiskt fullblodssto vid namn Dwarka och en hingst som var korsning mellanhackneyhäst och dartmoor, född 1922. Dwarka hade fötts upp av miss Sylvia Calmady-Hamlyn som var hederssekreterare i Dartmoor Pony Society under 32 år. Leats dotter Juliet IV blev senare mor till den mest kände Dartmoorhingsten genom tiderna då hon betäcktes av en Welshhingst vid namn Dinarth Spark. Det lilla hingstfölet som föddes 1941 var helt svart och kallades Jude. I stort sett alla Dartmoorponnyer som registrerats kan spåras tillbaka till Jude.

Under andra världskriget användes Dartmoorheden till militära övningar, vilket påverkade Dartmoorponnyerna så negativt att de var nära att dö ut. Några hängivna uppfödare valde dock ändå att satsa på Dartmoorponnyerna och lyckades rädda rasen från att helt dö ut. Även om det inte fanns några större vilda hjordar så satsade de privata stuterierna på rasen och denna uppfödning är idag det vanligaste sättet även om det idag finns några halvvilda ponnyer på hedarna.

Under 1960-talet kom de första större importerna av Dartmoorponny till Sverige då Kolmårdens djurpark köpte in några hästar från Danmark1982 importerades den första hingsten och han godkändes till avel 1985 och samma år bildades Svenska Dartmoorsällskapet. Idag finns ca 300 dartmoorponnyer i Sverige.


INTRESSERAD? :D

Nu är det så här!
Jag&Elin söker nån som är interesserad att va med i våran blogg!
Helst nån som vi inte känner ! :D
Är du intresserad elr vet nån som skulle vilja så,
SKRRRRRRRIV !! :D




/M&E

;D

Idag ringer mamma !
Så idag kanske vi bestämmer en dag jag kan provrida ;D
HAAAAPPY  :D





/Hessssssssssstälskaren;D

(L)(L)

Hejj :)
I fredags ringde jag om en häst/Sköthäst.
Idag ska vi ringa igen o kolla hur mkt pengar dom vill ha&om jag kan komma o provrida :D
YEAH :D
då kommer jag skriva mkt om när jag ridit och så :D
<3

/MelineHappy :D

Arabisk fullblod

Det arabiska fullblodet är en av världens äldsta framavlade hästraser som härstammar från hela den Arabiska halvön och Mellanöstern där de avlades fram av beduinerna. Araben är en ädel hästras av ökentyp som ofta beskrivs som vacker och elegant. Gångarterna är flytande och med jämna och fria rörelser. Arabhästen uppnår ofta högre ålder än de flesta andra hästraser och de ädlare arabiska hästarna har under flera tusen år använts för att förädla andra hästar, och mer än 80 % av dagens modernare hästraser har under någon tid influerats eller förädlats av araben.

Araben är en av världens mest eftertraktade hästraser, mycket på grund av sin mystik och sitt ädla utseende, men även då de är utmärkta allroundhästar som duger till all slags ridsport, westernridning och speciellt till distansritt då araber är typiska ökenhästar med en otrolig uthållighet. Trots alla myter om arabens hetsiga humör så är rasen i de flesta fall utmärkta familjehästar som lever länge och är härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar.

Arabiska fullblod har en mycket tydlig och unik karaktär med kort rygg, rundad nacke och en tydligt inåtbuktande nosprofil. Huvudet är lätt trekantigt med liten mule och platt panna. Araben har oftast även bara 17 revben, 16 svanskotor och 5 ländkotor i jämförelse med de normala 18 revben, 17 svanskotor och 6 ländkotor som hos andra hästar. De färre svanskotorna bidrar till arabens höga svansföring vid rörelse. Araberna blir oftast mellan 145 och 155 cm i mankhöjd och förekommer i alla färger utom black och tigrerad. Skäck finns men är ovanligt de hästar med skäck syns väldigt sällan och man avlar inte på de hästarna.

RSS 2.0